Süt ürünleri arasında önemli bir yeri olan peynir, her yaştan insanın
tükettiği bir besindir. Hayvancılığın gelişmesi sayesinde Türkiye'de oldukça
fazla peynir çeşidi üretilmektedir. Peynir, inek, manda, keçi, koyun gibi
memeli hayvanlardan elde edilir ve daha sonra farklı işlemden geçirilmesiyle
yapılır.
Türk mutfağında çeşitli tatlar, aromalar ve süt ürünleri içeren peynir
ürünlerine büyük önem verilmektedir. Genellikle en çok tercih edilen peynir
ürünleri beyaz peynir, kaşar
peyniri ve ezine peyniridir. Yemeklerde, salatalarda sıklıkla
kullanılmaktadır. Tüm bunların yanı sıra, özellikle tatlı çeşidi olan peynir
helvası yapımı da popülerdir.
Ezine Peynirin Önemi
Her biri farklı bir tada, aromaya ve üretim özelliklerine sahip olan
çeşitli peynirlerin sağlık açısından faydaları saymanın ötesine geçiyor. Ancak
zengin bir besin profiline sahip olan Ezine peynirin önemi daha fazladır. Bu
yüzden, Türkiye'de pek çok tercih edilen peynirler arasında Ezine peyniri
baştan gelmektedir. Özellikle kendine özgü aromasıyla, yiyenlerin damaklarında
kalıcı bir tat bırakır. Ezine
peyniri olarak pazarlanan her ürünün aslında Ezine peyniri içermediğine
dikkat etmelisiniz.
Ezine peyniri bölgesel üretimi ve sağlığa olan faydaları başta olmak
üzere pek çok nedenden dolayı öne çıkıyor. Nisan ve Mayıs ayları başta olmak
üzere yılın belirli zamanlarında Ege'de otlayan hayvanların sütü kullanılarak
üretilmektedir. Hakiki Ezine peynirinin lezzetini başka zamanlarda bulunması
imkansızdır. Bu haliyle diğer peynirlere göre çok daha özenle üretilir. Ezine
peyniri uzun süreli bozulmayı önlemek için buzdolabında saklanabilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder