30 Ocak 2022 Pazar

Metabolizma Nedir, Nasıl Çalışır?

 


Metabolizma insan vücudunun işleyişini devam ettirebilmesi için süreklilik gösteren bir olaydır. İnsanlar metabolizma hakkında çok fazla fikir sahibi olmadıklarından dolayı genellikle metabolizma ile vücuttaki değişiklikleri birleştirerek anlatmaya çalışırlar. Örneğin zayıf olan kişiler genellikle metabolizmalarının hızlı çalıştığını belirtirken, şişman olan kişiler ise metabolizmalarının yavaş çalıştığından şikayet ederler. Peki, gerçekte metabolizma nedir? Biliyor muyuz?

Yukarıda belirttiğimiz gibi bilimsel açıdan bakıldığında zayıf olan insanların metabolizmaları şişman olanlara göre daha hızlı çalışır. Yani insan metabolizmasını bir makine gibi düşünebilirsiniz. Bir makine ne kadar küçük olursa harcadığı enerji de o kadar fazla olur. Ancak harcadığı yakıt miktarı farklıdır. İşte burada kullanılan yakıt metabolizma olarak değerlendirilir.

Bazal Metabolizma Nedir?

İnsanların günlük olarak harcamış olduğu enerjinin % 70’lik kısmı bazal metabolizma hızıdır. Yani vücudun dinlenirken harcamış olduğu enerji diyebiliriz. Dinlenirken vücudunuzun durduğunu düşünebilirsiniz, fakat aslında o çalışmaya devam ediyordur.

Yedikleriniz de sizin yakıtınızla alakalı bir durumdur. Örneğin et yemekleri daha yavaş sindirilirken sebze yemeklerinin sindirimi hem daha kolay hem de daha hızlıdır. Bu nedenle beslenmenin de metabolizma üzerinde çok büyük etkisi vardır.

Vücuttaki enerjiyi oluşturan durumlardan birisi de fiziksel aktivitelerdir. Bir insanın 24 saat boyunca bilinçli bir şekilde yaptığı hareketler fiziksel aktivite olarak değerlendirilir. Mesela oturmanız, kalkmanız, yemek yemeniz ya da spor yapmanız gibi. İnsan vücudundaki enerjinin % 20’sini yaptıkları aktiviteler oluşturur. Yani fazla aktivite yaptığınızda enerji tüketiminizde artmaya başlar ve bu sayede kilo vermeye başlarsınız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

PUBG: Rekabet Dünyasına Dalın

  PUBG ve PUBG Mobile gibi popüler oyunlar oyun dünyasının vazgeçilmezleri haline gelmiştir. Bu oyunlar heyecan verici savaş deneyimi, det...